E-Devlet Onaylı Pedagoji Eğitimi Sertifikası
E-Devlet onaylı pedagoji eğitimi sertifika programı, çocuklarla ilgili konularda uzman veya bu konu hakkında bir gelişim yeterliliğine sahip olan kişilerin aldığı bir eğitim türüdür. Çocuk psikolojisi alanında mesleki faaliyetlerde bulunan kişiler veya anne ve babaların temel bir alt yapı eğitimine sahip olmak istemesi, üniversiteden E-Devlet onaylı pedagoji eğitimi sertifikası içerisinde yer alan eğitim programlarını cazip hale getirmektedir. Program içerik olarak çocuk temelli bir yapıda yer alan tüm temel eğitimleri ve bu eğitimler çerçevesinde uygulanan teknik bilgileri içermektedir. Başvuru süreci olarak online bir şekilde gerçekleştirilen işlemler, eğitimin alındığı süreçler bazında online olarak yürütülmektedir. Eğitimin avantajları olarak çocuk ve gelişimi noktasında, çeşitli kurum ve kuruluşlarda yer alan iş imkanlarına öncülük etmektedir. Eğitimin bahsedilen genel kapsamları olarak; eğitimin içeriği, eğitimin temel getirileri, eğitimi alacak kişilerin profilleri, eğitimin çok yönlü avantajları, eğitimin süreçleri, istihdam ve iş alanları gibi faktörler mevcut olmaktadır.
Eğitimin İçeriği
E-Devlet onaylı pedagojik eğitim içerisinde, temel olarak pedagoji biliminde yer alan doğru strateji, yöntem ve yönlendirme unsurları bulunur. Bu unsur ile beraber çocuk psikolojisi konusunda davranış bilimleri ve terapi metotlarına yönelik çeşitli eğitimler verilmektedir. Ek olarak çocukların davranış bozukluklarının arka planında var olan sebeplerin araştırılması ve çözümler bulunması noktasında bir eğitim süreci uygulanmaktadır. Bu genel içeriklerle beraber eğitim içerisinde yer alan diğer konu başlıkları ise şu şekildedir;
♦ Oyun ve beceri terapisi eğitimleri,
♦ Çocukları doğru davranışlara yönlendirme eğitimleri,
♦ Klinik psikolojik çocuk tedavi süreçlerini içeren eğitimler,
♦ Çevredeki etmenlerin çocuklar üzerindeki kötü etkilerini kırmak üzere yer alan eğitimler,
♦ Çocukluk dönemlerinde ortaya çıkan temel sorunların çözülmesinde yer alan eğitimler.
Eğitimin Temel Getirileri
İlgili eğitim süreçleri, içerik olarak birçok unsuru barındırması ile beraber çocuklar konusunda bir yetkinlik kazandırmayı amaçlamaktadır. Bu yetkinlik içerisinde, çocuk bilimi anlamına gelen pedagoji alanında yer alan eğitimi bilimleri tekniklerinin kazanımı da verilecek olan eğitimin temel getirileri arasında yer almaktadır. Var olan bu getirilere ek olarak çocukların doğru bir şekilde yetiştirilmesini içeren birçok bilgi ve birikim de verilecek olan eğitim programı kapsamında aktarılmaktadır.
Eğitimi Alacak Kişilerin Profilleri
Eğitime kimler başvurabilir? Sorusunun da cevabı olan eğitimi alan kişilerin profilleri, ilk başta pedagoji alanında öğretmenlik ve danışmanlık mesleği içerisinde yer alan kişileri oluşturmaktadır. Ayrıca çocuk yetiştirmedeki görev ve sorumluluklara sahip ilk kişi grubu olan ebeveynlerin de tercih ettiği bir eğitim programıdır. Ek olarak çocuk eğitimi konusunda, çocuklarla ilgilenecek olan personeller, bakıcılar, servis şoförleri ve çocuk oyun alanlarındaki görevli kişiler de bu eğitimi alacak olan kişi profilleri içerisinde yer almaktadır.
Eğitimin Süreçleri
Eğitim süreçleri olarak çocuk biliminde yer alan temel kavramların bilinmesi ile eğitim süreci başlar. Çocuklarla kurulan iletişimi güçlendirmek adına var olan bazı yöntemlerin program dahilinde yer alan kişilere aktarılmasıyla bu süreç devam eder. Ardından çocukların sahip olduğu veya olabileceği sorunlar üzerinden geçmiş örnekler incelenir ve çözümlenir. Daha önce yaşanmış olaylardan el edilebilecek sonuç ve bulguların güncel problemlere cevap bulmakta bir ayna görevi görmesi yöntemi aşılanır. Sonuç olarak da eğitimin genel hatlarına ek olarak çocukların gelişimi konusunda detay bilgiler olarak yer alan unsurlarla alakalı eğitimler verilir.
Eğitimin Çok Yönlü Avantajları
Çocukların gelişimi noktasında modüler oyun eğitimlerinin öğrenilmesi gibi çeşitli avantajlara sahip olan ilgili eğitim programı, çocuk bilimi konusundaki eğitimlerin kazandırılması ile kişisel olarak bir gelişim katkısı sağlar. Çocuk yetiştirme bilinci kapsamında da bir nitelik kazandırır. Ek olarak kişilerin çözüm odaklı bir yapıda hareket etmesine de olanak sağlar. Vasıflı ve kaliteli bir personel yapısına bürünmek isteyen kişiler için de önemli bir eğitim sertifika sürecini yansıtır. Ayrıca eğitimin E-Devlet onaylı olması da geçerliliği yüksek bir meşruluk durumunun var olmasını sağlamakta ve kişilerin daha kolay iş fırsatlarına sahip olmasına katkı vermektedir.
İstihdam ve İş Alanları
E-Devlet onaylı pedagojik eğitimi sertifikası programının genel içeriği ve kişilere katacağı avantajlar ile birlikte birçok istihdam ve iş alanları içerisinde yer alan imkanlara ulaşım kolaylığı sağlanmaktadır. Bu kolaylık içerisinde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde yer alan pedagoji bölümleri ve devlet okulları içerisinde iş kadroları yer alır. Ek olarak özel okul ve halk eğitim merkezlerinde sertifika unsurunun gözetilmesi ile çeşitli iş fırsatlarından yararlanabilir. Ayrıca kişisel olarak da pedagoji merkezi veya kursları açmak için de ilgili sertifika, çeşitli katkılar sağlamaktadır.