Diş hekimi asistanlığı eğitim programı, kişilerin diş hekimliği konusunda asistanlık faaliyetlerini sürdürebilmesine yönelik bir programdır. Program dahilinde, diş operasyonlarına yardım etmede yer alan operasyon öncesi ve sonrası yapılması gerekenlere kadar geniş ölçekli içerik unsurları yer alır. Bu unsurlar, kişilerin asistanlık hizmetlerini doğru bir şekilde yürütebilmesine olanak sağlar. İlgili süreçler ve aşamalar, bu hedefin gerçekleştirilmesine dair olmak ile beraber çeşitli iş imkanlarına erişim sağlamak da mevcut hedefler arasındadır. Bu hedeflerin gerçekleştirilmesinde, kişilerin program dahilindeki sağlanan avantajları ve elde edilecek kazanımları kişisel özellikleri çerçevesinde değerlendirilmesi beklenmektedir. Ek olarak program sonucu hak kazanılan üniversiteden E-Devlet onaylı sertifika ile ilgili değerlendirmelerin yapılması kolaylaşmaktadır.
Eğitimin Tanımı
Üniversiteden E-Devlet onaylı diş hekimi asistanlığı eğitim sertifikası, kişilerin diş hekimliği asistanı olma yolunda öğrenmesi gereken faktörleri bünyesinde barındıran bir eğitim programıdır. Program, kişilerin yetkin bir nitelik kazanmasına yönelik bilgi ve birikimlere dair içeriklere sahiptir. Bu içerikler kapsamında, diş hekimlerinin işlerini kolaylaştırma ve asistanlık faaliyetleri adı altında yer alan görev ve sorumlulukları tamamlamaya yönelik eğitimler bulunmaktadır. Program sonucu verilen sertifika ile birlikte iş imkanlara erişim imkanı da sağlanmış olur.
Başvuru Süreci
Diş hekimi ve asistanlığı ile alakalı bölümlerden birisi içerisinde yer almak, eğitim içeriklerinin daha kolay benimsenmesini sağlar. Ek olarak asistanlık yapabilmeye yönelik becerilere bir miktar sahip olmak da avantajlı durumları oluşturur. Bu durumları kapsayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma koşulu dahilinde, program içeriklerine ulaşmak için gereken bilgilerin doldurulması da başvurunun şartları arasında yer almaktadır.
Eğitimin İçeriği
Mevcut eğitim programının içeriği, kalite unsurlarını gözeten bir yapıda yer alır. Kişilerin asistan olma ve ilgili süreçler içerisinde var olma gibi hedeflerini tamamlamaya yardımcı olur. Bu katkılar ışığında diş tedavi aşamaları ve operasyonları hakkında yer alan bilgiler ve aktarımlar, eğitimin içeriğini oluşturan unsurlar içerisinde yer almaktadır. Bu unsurlar, genel hatlar ve detaylar olmak üzere geniş bir ölçekte incelenmektedir.
Genel Hatlar
Eğitim içeriklerinin genel hatları, temel asistanlık hizmetlerinin bilinmesi ve öğrenilmesine yönelik olmaktadır. Ek olarak diş hekimlerinin olmadığı noktalarda yapılması gerekenler konusunda yer alan içerikler mevcut olmaktadır. Bu içerikler;
♦Temel diş hekimi asistanlığıterimleri ve ifadelerinin bilinmesi
♦Diş tedavilerine başlamadan önce operasyon malzemelerinin hazırlanması
♦Tedavi süreçlerinin yapılacağı ortamın hazır hale getirilmesi
♦Operasyon süreçlerinde hekimlerin kullanacağı aletlerin düzenlenmesi
gibi konulara yönelik içerikler olarak mevcuttur.
Detaylar
Diş hekimi alanında yer alan detaylar, asistanlık ile alakalı ayrıntılar olarak yer alır. Bu ayrıntılar;
♦Hasta süreçlerinin takibi ve yapılması gerekenler konusunda diş hekimine yardımcı olmak
♦Diş hekiminin yer almadığı durumlarda, hastalarıdoğru noktalara sevk etmek
♦Operasyonlar içerisinde asistanın yapabileceği işlem ve müdahaleler hakkında bilgi sahibi olmak
gibi unsurlar şeklinde yer almaktadır.
Eğitimin Niteliği
Diş hekimi asistanlığı programı, kaliteli eğitim faktörleri dahilinde yer alan içeriklere sahiptir. Bu içeriklerin varlığı, eğitimi nitelikli kılan özelliklere sahip olmasını da beraberinde getirir. Bu özellikler, eğitim programı içeriklerinin daha kolay anlaşılmasına ve mesleki tecrübelere konu olmasına da olanak sağlar. Ek olarak üniversiteden E-Devlet onaylı sertifika ile çeşitli iş kollarına ulaşım desteği de yer almaktadır. Bu unsurlar, eğitimin niteliklerini oluşturan etmenler arasında var olmaktadır.
Eğitimin Sağladığı Avantajlar
Diş hekimi asistanlığı eğitimleri, çeşitli avantajlı durumları ortaya çıkarmaktadır. Bu durumlar içerisinde, asistanlığın hangi ölçütler neticesinde yapılabileceği ve uygulama alanlarındaki farklılıkları gözetebilmek gibi avantajlar yer alır. İlgili avantajlar, diş hekimi asistanlığının tanımlarını da içerisinde barındıran genel avantajlar ve özel avantajlar olmak üzere kategorize edilmiştir.
Genel Avantajlar
Eğitimlerin sağladığı genel avantajlar, çeşitli niteliklere ulaşmayı içeren avantajlar olarak yer alır. Bu avantajlar;
♦Diş hekimi asistanı görev ve sorumluluklarını bilmek ve uygulamak
♦Diş tedavilerine yönelik genel süreçler bilgisine hakim olmak
♦Diş hekimi mesleğindeki gelişim unsurlarına yönelik temel değerleri bilmek ve ilerideki süreçlere daha kolay ulaşmak
gibi önemli avantajlar olarak yer alır.
Özel Avantajlar
Eğitim programının genel avantajlarına ek olarak yer alan özel avantajlar;
♦Diş hekimliği konusunda öne çıkartacak detay unsurlara hakim olmak
♦Uzun soluklu tedavileri yönetme bilgisine sahip olmak
gibi avantajları kapsar.
Eğitimler Sonucu Elde Edilen Kazanımlar
Eğitimlerin sağladığı avantajlar, diş hekimi asistanlığı mesleğinin icra edildiği noktalarda çeşitli kazanımlara dönüşmektedir. Bu kazanımlar, eğitimlerin önemli getirileri arasında yer almaktadır. Ek olarak bir diş hekimi asistanını öne çıkartan özellikler, eğitimler sonucu elde edilen kazanımları oluşturmaktadır. Bu kazanımlar;
♦Diş hekiminin gerçekleştirdiği operasyonlarda önemli ölçülerde sorumluluk almak
♦Diş tedavilerinde kullanılması ve yapılması gereken tüm aletlere ve süreçlere hakım olmak
♦Tedaviler sonucu yapılması gerekenler hakkında ön bilgiye sahip olmak ve bu bilgileri hastalara aktarmak
gibi önem derecesi yüksek kazanımlar olarak bulunmaktadır.
Sertifika Süreci
Eğitimlerin sertifika sürecini içeren aşama, diğer aşamaların eksiksiz olarak tamamlanması ile meydana gelir. Bu aşamalar, gerekli bilgilerin doldurulmasını içeren başvuru süreci ve devamındaki tanım ve nitelik unsurlarının benimsenmesi ile başlar. Ardından mevcut eğitim içeriklerini kapsamında yer alma ve gerekli bilgi ve birikimlerin öğrenilmesi ile devam eder. İlgili avantajların ve kazanımların elde edilmesi ile sertifika sürecine geçilmiş olur. Bu süreç içerisinde, üniversiteden E-Devlet onaylı sertifikaya hak kazanılmış olur. Ek olarak programın temel amaçları içerisinde yer alan iş imkanlarına ulaşma konusunda, diş hekimliği asistanlığı eğitimlerin katkıları da söz konusu olmaktadır.
İş İmkanları
Diş hekimliği asistanlığı alanındaki iş imkanları, kişilerin çeşitli niteliklere ulaşması ve bu nitelikleri kullanabilmesi kapsamında yer alır. Bu nitelikler, asistanlık faaliyetlerine ek olarak diş hekimlerin yaptığı operasyon ve tedavileri kolaylaştıran bir yapıda olmaktadır. Mevcut yapı, alanında yetkinlik içeren iş imkanlarını ortaya çıkarmaktadır. Bu iş imkanları, diş hekimi asistanlığına ilişkin genel iş fırsatları olarak;
♦Diş hekimliği asistanlığı arayan Devlet hastaneleri ve sağlık kuruluşları
♦Diş tedavilerine yönelik yer alan genel tedavi merkezleri
gibi iş imkanları şeklinde yer almaktadır. Bu imkanların yanında özel çapta yer alan iş imkanları da bulunmaktadır. Bu imkanlar;
♦Diş tedavilerinde operasyon gerektiren işlemler için oluşturulmuş ekipler içerisinde yer almak (hastaneler, özel yerler vb.)
♦Diş minesi tedavisi, implant ve kanal açma gibi tedavileri içeren operasyonlara yönelik açılan özel mekanlar (dental kuruluşlar vb.)
♦Kişilere özel olarak verilen diş tedavi hizmetlerinde bulunmak
gibi önemli iş imkanları olarak da bulunmaktadır.
Diğer Yazılarımızı Okumak İçin Tıklayınız
Henüz yorum yok.