Üniversiteden E-Devlet onaylı eczane teknikerliği eğitim sertifikası, eczacılık alanında teknikerlik faaliyetlerinin yürütülmesine olanak sağlayan bir eğitim programıdır. Program içerisinde, eczane içerisinde olması gerekenlerin bilgisi, işleyişi ve hazırlanışı gibi bilgiler ve içerikler bulunur. Bu bilgi ve içeriklerin zamana yayılan süreçler içerisinde incelenmesi ve aktarılması ile de birtakım avantajlar ve kazanımlar elde edilir. Ek olarak üniversiteden E-Devlet onaylı özelliğe sahip sertifikayla, ilgili alandaki çeşitli iş imkanlarına ulaşım sağlanır. Mevcut programın ana hedefleri, bu iş imkanlarına erişmek ve mesleki tecrübelere sahip kişiler yetiştirmektir.
Programın Tanımı
Eczane teknikerliği eğitim programı; eczane alanında yer alan ilaçların hazırlanması, ilaçların hastalara sunulması ve reçete bilgisi dahilinde tavsiye ve önerileri kapsayan içeriklere sahip bir programdır. Program dahilinde, teknikerlik eğitimi verilir ve bu eğitim kapsamında birçok farklı yöntemler gösterilir. Bu yöntemler, ilaçların meydana getirilmesine ve müşteri memnuniyetin sağlanmasına yöneliktir. Ek olarak üniversiteden E-Devlet onaylı sertifikanın program sonucu elde edilmesi de çeşitli iş imkanlarına ulaşılmasını sağlamaktadır. Bu özellik, programın tanımlarını oluşturan unsurlar arasında yer almaktadır.
Başvuru Süreci
Programa başvurmak isteyenler, eczacılık alanında ilerlemek ve bu alandaki mesleki faaliyetler içerisinde yer almak isteyen kişiler olmaktadır. Teknikerlik mesleğini doğru şartlar altında yürütmek için gerekli niteliklere sahip olmak, programın sonuç odaklı bir yaklaşıma kavuşması adına önem taşımaktadır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma ve başvuruya ilişkin gerekli bilgi girişlerinin yapılması, başvurunun şartları içerisinde yer almaktadır.
Eğitimin İçeriği
Programın sahip olduğu eğitim içerikleri, kişilerin eczane teknikerliği alanında öğrenilmesi ve uygulanması gereken bilgi ve yöntemleri içerir. İlgili bilgi aşamaları, çeşitli terminolojik kıstaslara ait olarak yer alır. Uygulama yöntemleri ise fiili eczane hareketlilikleri ve kapsamındaki müşteri faaliyetleri olarak yer alır. Ek olarak mevcut eğitim içerikleri, genel hatlar ve detaylar olmak üzere kişilere yansıtılmaktadır.
Genel Hatlar
Eğitim içeriklerinin genel hatları, ilaç depolarındaki işlemlerin bilinmesi ve eczane içerisindeki düzenin sağlanmasına yönelik yer alır. Bu içerikler, kişilerin eczacılık faaliyetlerini eksiksiz ve hatasız bir şekilde yönetmesini sağlayan unsurlar olarak da yer almaktadır. Bu unsurlar;
♦Temel eczane terimleri
♦Diksiyon ve hastalarla iletişim kurma
♦Satış ve bilgilendirme aşamaları
♦Dosyalama, bilgi ve belge girişlerinin takibi
♦Eczacılık iş talimatları
♦İş güvenliği
♦İlaç depolarının ısı ve nem oranlarının ölçülmesi
gibi genel hatlar olarak yer almaktadır.
Detaylar
Program dahilinde detaylar olarak yer alan içerikler, kişilerin eczacılık alanını içeren sağlık durumlarına yönelik olmaktadır. Bu durumlar;
♦Halk sağlığını koruyucu bilgi ve tavsiyeler
♦Eczanenin mali ve idari işlerine yardımcı olmak
♦Cihaz bakım ve kullanım sürelerine hakim olmak
gibi detay faktörler içerisinde var olmaktadır.
Eğitimin Niteliği
Nitelikli eğitim unsurlarını oluşturan unsurlar, eczane teknikerliği programı içerisinde de yer almaktadır. Bu unsurlar, bir eğitim programı dahilinde olması gereken bileşenlere konu olmaktadır. Mevcut bileşenler; eğitim içeriği, sonuç odaklı avantajlar ve kazanımlar, sertifikanın varlığı ile kanıtlanmış bilgi ve birikimler ekseninde yer almaktadır. Bu süreçleri kapsayan faktör ise çeşitli iş imkanlarına erişim kolaylığının meydana gelmesidir. Kaliteli bir eğitim programının oluşmasında, bu aşamalar bulunmaktadır.
Eğitimin Sağladığı Avantajlar
Eczane teknikerliği programı, mevcut içerikler sonucu ortaya çıkan çeşitli avantajları içerir. Bu avantajlar, kişilerin mesleki faaliyetlere geçiş noktasında değerlendirebilecekleri avantajlar olarak yer alır. Program dahilindeki kişiler, eczacılık alanına yönelik bilgiler, aktarımlar ve yönelim unsurları sayesinde yetkinlik kazanmaktadır. Bu yetkinliğin eğitimin sağladığı avantajlar içerisinde yer alan unsurları,genel avantajlar ve özel avantajlar olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
Genel Avantajlar
Eğitim programının sağladığı genel avantajlar, eczane içerisindeki süreçlerin yönetilmesine dair olmaktadır. İlgili avantajlar;
♦Reçete bilgisine sahip olmak ve ilaçların doğru bir şekilde kullanılmasına yardımcı olmak
♦İlaç takibi, servisi ve uygulama safhalarını içeren bilgi ve birikime sahip olmak
♦İlaçların son kullanma sürelerinin takibi ve hangi kategoride yer alacağına ilişkin beceri sahibi olmak
gibi faktörler olarak yer alır.
Özel Avantajlar
Mevcut genel avantajların yanında yer alan özel avantajlar;
♦Hasta gizliliğini korumaya yönelik aşamalar
♦İlaç kullanımı veya hastalık durumundaki olası bir negatif durum içerisinde gerekli önlemleri alabilmek
♦Eczacılığın getirdiği görev ve sorumluluk bilincine sahip olmak ve her sağlık faaliyetinde bu bilinç ile hareket etmek
gibi avantajlar kapsamında var olmaktadır.
Eğitimler Sonucu Elde Edilen Kazanımlar
Eğitim programının getirileri arasında, çeşitli kazanımların elde edilmesi yer almaktadır. Bu kazanımlar, eczane teknikerliği alanında mesleki süreçlerde bulunmaya ek olarak tecrübe ve deneyim faktörlerine sahip olmayı içermektedir. Bu noktada yer alan kazanımlar;
♦Eczane teknikerliği alanındaki niteliklere sahip olmak
♦Mesleki faaliyetler içerisinde, mevcut bilgi ve birikimleri kullanmak
♦İleri seviyelerde yer alan eczane bölüm ve pozisyonlarına ulaşım sağlamak
gibi unsurlar, eğitimler sonucu elde edilen kazanımlar olarak yer almaktadır.
Sertifika Süreci
Eczane teknikerliği eğitim programı, başvuru sürecinden sonra tanım ve içerik unsurlarına ek olarak avantajlar ve elde edilen kazanımlar dahilinde, çeşitli aşamalara sahiptir. Bu aşamalar, nitelikli bir eğitim programı içerisinde yer alması gereken aşamalar olarak da yer alır. Mevcut bilgi ve birikimlerin resmi bir ölçüte dönüşmesi ise üniversiteden E-Devlet onaylı sertifikanın varlığı ile meydana gelmektedir. Sertifikanın önemli bir getirisi de eczane teknikerliği ve benzer meslek grupları içerisindeki çeşitli iş imkanlarına erişim sağlama şeklinde bulunmaktadır.
İş İmkanları
Eczane teknikleri alanındaki iş imkanları, program dahilinde yer alan içeriklerin benimsenmesi ve çeşitli kazanımların faaliyet unsurlarına dönüşmesi ile meydana gelir. Bu unsurlar, sürekli olarak yer alan iş imkanları kapsamında bulunur. İlgili iş imkanları;
♦Eczane teknikeri arayan eczane firmaları
♦İlaç üretim ve pazarlama alanında yer alan şirketler
♦Kişisel olarak eczane açmış kişiler
♦Yerel veya büyük çaplı eczane işlemlerini içeren sağlık kuruluşları
♦Bakanlık bünyesinde yer alan eczane faaliyetlerine ilişkin kurumlar
gibi yapılar içerisinde yer alan iş fırsatları olarak var olmaktadır. Mevcut iş imkanları, kişilerin üniversiteden E-Devlet onaylı eczane teknikerliği eğitim sertifikasına hak kazanması ile ulaşılması daha kolay iş fırsatları olarak da yer almaktadır.
Diğer Yazılarımızı Okumak İçin Tıklayınız
Henüz yorum yok.